Ek Gıdaya Geçiş
Ek Gıdaya Geçiş
Her kafadan bir sesin çıktığı, kararsızlıkların yaşandığı çoğu zaman erken başlandığı yada hep ertelendiği bir dönem olarak değerlendirilen ek gıdaya geçiş evreleri anne babalar için oldukça zor olan bir dönemlerin başında gelir. Son derece önemli olan ek gıdaya geçiş dönemi, bebeklerimizin sağlıklı ve zamanında beslenmesi için dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biridir. Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi, aynı zamanda sağlıklı beslenme eğitimi şeklinde de algılanabilir. Bu dönemde atacağınız her adım, bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmasına yardımcı olacaktır. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren nerdeyse annelerin tamamımı beynini kurcalayan temel soru ek gıdaya ne zaman geçmeliyim olmuştur. Bebeğinizin gelişim evrelerini tamamlaması açısından önemli olan bu temel süreci sizler için hazırladık.
ÜRÜNE GİTMEK İÇİN GÖRSELİ TIKLA!
Wee Baby
Mama Kaşığı 2'li |
Çatal Kaşık Saklama Kabı |
Meyve Süzgeci |
Peki Ek Gıdaya Ne zaman Geçilmeli?
Ek gıdaya geçişin en zor kararı kuşkusuz ne zaman geçilmeli sorusudur. Tecrübeli çoğu anne 4. Aydan itibaren geçilmeli dese de bazı uzmanlar 4. aydan itibaren; ilk başlarda tadımlık 5. aydan itibaren ise yoğurt meyveden başlangıç yapmanızı önerir. Başka bir uzman ise 5. aydan hatta 6. aydan sonra ek gıdaya geçmenizi tavsiye eder. Bu konuyla ilgili neredeyse bütün çevrenizin bir görüşü mevcuttur. Sizin ise aslında temelde aklınızda iki soru mevcuttur; acaba ek gıdaya geçişte memeyi bırakır mı? ve anne sütü almayı azaltır mı? düşüncesi olur. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
Uzmanlara göre anne sütü ile beslenen bebeklerin, ek besinlere geçişi en erken altıncı ayda başlamalıdır.
Bebeğin Gelişimi Ek Gıdaya geçiş için Uygun mu?
Ek gıdaya geçiş döneminde, bebeklerin birtakım gelişmelerini takip edilmesi çok önemlidir. Bebeğin oturabilmesi, göz ve el uyumunun gelişmiş durumda olması ve başını dik tutması gibi birtakım işlevleri, biraz destek ile de olsa yapabiliyor olması bu süreç için oldukça önemlidir. Bebeğin kilosu ve gelişimi düzenli olarak takip edilmeli ve gelişim durumuna göre ek gıdaya geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki Ek gıdaya geçiş döneminde kesinlikle anne sütü ihmal edilmemeli, bu besinlerin anne sütüne takviyedir.
Hazır besinlerinden Uzak Durun
Ek gıdaya geçiş döneminde ve sonraki 1-2 yıllık dönemde, hazır besinleri bebeğinizden uzak tutmanız, sağlıklı beslenme alışkanlığı açısından önemlidir. Bebeğiniz aldığı ek gıdanın tazeliğini ve lezzetini, tam olarak hissetmelidir. Tatlı meyveler ya da pekmez, bebeğinize doğrudan şeker vermekten çok daha iyi bir seçim olacaktır. Sert kuruyemişler ise, çok az miktarda ezilerek verilebilir. Çay ise, bebek beslenmesinde hiçbir şekilde olmamalıdır.
Zorunlu kalmadıkça hazır mamaları da vermeyin bebeğinize.
Ek gıdaya geçiş döneminde en önemli gıdalar tartışmasız sebze ve meyvelerdir.
Patates, kabak ve havuç gibi sebzelerin, püre haline getirilerek bebeklere verilmesi bağışıklık ve gelişim süreçleri açısından oldukça önemlidir. Meyve olarak da bir meyve süzgeci yardımıyla genel olarak tüm meyveler tüketilebilir. Herhangi bir yardımcı gereç kullanmayacaksanız bu meyveleri iyice püre şekline getirip bu şekilde verilmelidir.
Unutulmamalıdır ki ek gıdaya çok fazla yüklenirseniz bebek meme emerken kolaya kaçıp memeyi çabuk bırakır. Ek gıdalar ana öğün değildir. Bu yüzden öncelik her zaman anne sütü olmalıdır.
Ek gıdaya geçiş sürecinde önemli olan bir diğer konuda bebek beslenmelerinde yardımcı olacak araç ve gereçlerdir. Bebeğin çene yapısı normal gelişmiş bir insan yapısına göre daha hassas olduğundan bebeklere uygun olarak üretilmiş araç gereçler kullanılmalıdır. Silikon mama kaşıkları gb. Ayrıca önemli olan bebeğin beslendiği gereci sevmesi ve onu yadırgamaması dır. Bu konuda size yardımcı olacak bütün bebek beslenme araç gereçlerinin tamamına miningaa.comweb sitemizden sipariş edebilir ve bebeğinizin ek gıdaya geçiş süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz.