BEBEK BİBERONU NEDEN İSTEMEZ
BEBEK BİBERONU NEDEN İSTEMEZ
Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren en önemli sorumluluklarından biride beslenmesidir. Bu süreçte farklı sebeplerden dolayı bebeğinizin beslenmesinden farklı nedenlerden kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sorunların başında anne sütünün yetersiz kaldığı veya ek gıdaya geçiş sürecinde biberona alışma dönemleridir. Bebekler anne sütüne alışmış olduklarından farklı bir gıdaya kendilerini kapatabilirler. Bu süreçte önemli olan annelerin Bebeğinizi farklı sebeplerden dolayı bebek maması veya biberondan anne sütü ile beslemeniz gereken durumlarda biberon kullanmanız gerekir. En basit örnekle açıklayacak olursak; Bazen bebeklerin alternatif yollarla beslenmeleri gerekir. Annenin işe dönmesi ve bebeği evde bırakması gerekiyor olabilir.
Ya da anne, birkaç saat için dışarı çıkıp bebeği evde bırakmak zorunda kalabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin başka şekillerde beslenmesi gerekiyor. İşte bu tür olaylarda biberon kullanmak şart haline geliyor.
Fakat bazen bebekler biberonun ne işe yaradığını anlamazlar ve tamamen reddedebilirler. Bu gibi durumlar Anne bebek açısından zor olsa da pratik ve hızlı bir çözüme ulaşması gerekmektedir. Ama öncelikle o an geldiğinde bebeğin önceden hazırlıklı olup olmadığından emin olmalıyız. Eğer sorun kalıcı olarak emzirme sürecini sonlandırmak ile ilgili ise bu süreci olabildiğince ufak adımlar atarak halletmelisiniz.
Eğer bebek biberonu reddederse ne yapmalıyız?
Tabii her bebek anne göğsünden biberona olan geçişi yadırgar diye bir olgu söz konusu değil. Fakat bebeklerin birçoğu bu değişikliğe uyum sağlamak konusunda sorun yaşarlar. Onlar için oldukça zor bir sürece dönüşür. Bebek ne kadar uzun süre anne göğsünden emzirilerek beslenmişse anne göğsünden vazgeçmesi de onu o kadar zorlayabilir. Bu noktada aslında önemli olan ani bir değişim beklememek olmalı. Bebeğin anne göğsünden emzirme alışkanlığını tamamen terk etmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Fakat bu geçişler bazen zorunlu şartlardan dolayı bu geçişler acil olabiliyor. Örneğin işe gittiğiniz zaman bebeği evde bırakmanız ya da bir bakıcıya bırakmanız gerekebiliyor. Bu durumlarda bebeğin beslenmesi biberonla sağlanmaktadır. Bu gibi durumlarda bebekler biberondan beslenmeyi istemiyorsa bu onun aç kalmasına sebep olabilir ama bebeğiniz daha önceden bu tip durumlarda biberona maruz kalması onun biberonun dokusuna alışmasını sağlar ve yaşanacak değişiklik onu şok etmez. Bu ve buna benzer basit deneylerle geçiş sürecinin bebek açısından çok sarsıcı olmamasını sağlayabilirsiniz. Uzmanlar bu süreçte annenin değil de bir başka insanın biberonu bebeğe vermesini tavsiye ediyor. Böylece çocuk anne göğsü ile biberonu ilişkilendirmez. Biberonu bir başka insan bebeğinize verirse ufaklığınız biberonu görünce anne göğsünden emzirerek beslenmeyi beklemeyi bırakabilir.
Elbette anne göğsünden emzirmeyi bırakıp biberona geçmek kolay bir süreç değildir. Bazen problem bebeğin anne göğsünden emzirerek beslenmeyi bırakmak istememesi değil de biberon kullanmayı reddetmesiyle alakalıda olabilir. Bazı anneler bebeklerin bu gibi durumlarda mantıklı bir süre dâhilinde aç kalmasına izin vermenin faydalı olabileceğini savunuyorlar. Ama bebeğinizi bu şekilde aç bırakmak bebekte gaza sebep olabilir.
Uzmanlar, çocuğumuzu biberondan süt içmeye alıştırma ve bunu öğretme sürecinde annenin varlığının çocuk tarafından her zaman hissedilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Bu yüzden anne göğüsten emzirmeyi bir noktada bırakmayı düşünüyorsa bunun hazırlığını daha öncesinde yapmasında fayda var.
Bebeğinizin biberon kullanması gerektiğine karar vermeden önce onlar için en olan besinin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü olduğunu unutmamalısınız.