Bebeğimin İlk Banyosu
Bebeğimin İlk Banyosu
Yeni ebeveynler için yeni doğan bebeğin nasıl yıkanacağı konusu epeyce merak edilir ve yeni doğan bebeğin banyosu çok heyecan vericidir. Yeni doğan bebeklerin banyosu, her zaman annelerin kafasını karıştıran bir aktivitedir. İlk banyonun ne zaman ve nasıl yaptırılacağı konusunda çeşitli görüşler ve uygulamalar söz konusudur. Hassas olan bebek cildi, göbek kordonu ve onun banyoya hazır olup olmadığı konuları gerçekten önemli meselelerdir. Özellikle ilk birkaç ay boyunca, güvenli ve rahat bir şekilde bebekleri tutmak önemlidir. Yeni doğan bir bebeği yıkarken elbette olduğundan daha özenli davranmak gerekiyor. Çünkü bebeğimizin cildi henüz, su, sabun, ıslak kumaş gibi yüzeylerle tanışmamış bir bebek olarak o, her bir dokuyu fazlasıyla hissederek endişeleniyor, korkuyor. Birçok yeni anne bebeğe zarar vermekten çok korkar ama rahatlatıcı bir banyo için de ellerinden geleni yaparlar. Doğru banyo malzemesi ve uygulama ile çocuğunuz için banyo eğlenceli, neşeli bir deneyim ve sizinle arasındaki bağ için mükemmel bir zaman olabilir. Güvenle bebeğinizi yıkamayı bitirdiğinizde, onu rahat ettirmek anne ve babaların en önemli görevidir. Yeni doğan bebeğinize ilk 6 boyunca hafta da 3 kez banyo yaptırmalısınız, 6 aydan sonra ise aile alışkanlıklarına bağlı olarak belli bir düzen oluşturarak yıkayabilirsiniz. Banyo için en uygun zaman bebeğinizin beslenme öncesi veya beslenmeden 1 saat sonra olmalıdır. Yemek yedikten hemen sonra yıkarsanız, mideleri çok hassas olduğu için kusabilirler. Gece bebeğimizi besledikten sonra 1 saat önce bebeğimiz yıkayabilir, masajını yapıp, sonra da güzelce uykuya geçmesini sağlayabiliriz. Bu rutin bebeğinizin uykuya geçmesini ve rahat uyumasını da sağlayacaktır. Bebeğin annesi tarafından yaptırılan banyonun anne ile bebek arasındaki sevgi bağlarını kuvvetlendirmesi açısından çok önemlidir.
Bebeğimi yıkarken nelere dikkat etmeliyim?
Yeni doğan bebeğinizi ilk 1 aylık süreçte cildini yıkarken sabun kullanmaktan kaçınmalısınız.
Bebeğinizin cildinin kurumuş ve tahriş olmuş bölgelerini banyodan sonrasında nazik ve yumuşak hareketlerle krem veya losyon sürmelisiniz.
Bebeğinize banyo yaptırırken sakin ve çok sabırlı olmalısınız.
Banyo sonrası bebeğinizin göbek kordonu bölgesini kuru tutmaya çok özen gösterin. Şişme ve kızarıklık gibi durumlarda doktorunuza başvurun.
Yeni doğan bebeğinizin göbek kordonunun olduğu bölge iyileşmeden önce bebeğinizi suya batırmamalısınız.
Yeni doğan bebeğinize haftada en fazla 3 defa banyo yaptırmalısınız.
Bebek losyonu ve kremler gibi malzemeleri kullanırken dikkat edin. Bu tür malzemelerin bebeğinizin cildinde uygun olup olmadığını çok iyi araştırın. Aksi bir durumda doktorunuza başvurun
Bebeğimize nasıl banyo yaptırmalıyız?
Banyo süresini iyi ayarlayın. Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce tüm malzemelerinizi unutmadan iyice hazırlayın. İlk günlerde deneyiminiz olmadığı için her şeyinizin hazır olması sizin rahat banyo yaptırmanızı sağlayacaktır.
Bebeğinizin küvetini ayarlayın.Bebeğinizin boynunu ve başını destekleyecek şekilde bebek küvetleri tercih edin. İçinde bebeğin suya batık olmasını engelleyen ekipmanlardan kullanabilirsiniz. Bebeği yıkamak için tam boyutlu bir yetişkin küvet sakın kullanmayın. Onlar bebeklerin boyuna göre çok derin ve banyo sırasında kayma olmadığından emin olmak zordur.
Küvetin içindeki suyun derecesini iyi ayarlayın.Suyun sıcaklığı 35 ile 37 derece arasında olmalıdır. Test etmeden banyo işlemine başlamayın. Emin olmak için dirsek, bilek ya da özel bir banyo termometresi kullanabilirsiniz. Bebeklerin tenleri yetişkinlere göre çok hassas olduğu için banyo termometresi en kesin çözümdür. Bebeğinizin hala göbek kordonunu varsa akan suyun altında banyo yaptırın. Bebekleri su dolu olan küvette tek başına asla bırakmayın.
Bebeğinizi yıkamaya başlayın.Bebeğin vücudunu ıslatmak için önce bir maşrapa kullanın. Nazik bir şekilde bebeğin yüzü, vücudu, kol ve bacakları yıkamak için yumuşak bir bez kullanın. Bebeğin gözlerini ve kulaklarını silmek için pamuk topları kullanın. Bebeğinizi yıkarken bebeklere özel bir doğal içerikli bir şampuan kullanın. Bebeğin saçını yıkamak için hafifçe masaj yapın. Bebeğin başını yıkarken banyo şapkalarından kullanırsanız, bebeğinizin gözüne şampuan gitmemesini ve yüzüne su gelen bebeğin huzursuzlanmamasını sağlarsınız. Durulama yapmadan önce, suyunuzun sıcaklığının çok sıcak olmadığından emin olmak için tekrar kontrol edin.
Küvetten bebeği kaldırırken dikkat edin. Bebeğin başını ve boynunu destekleyerek, bir havluya bebeğinizi yerleştirin. Bebeğinizi havlu ile yavaşça kurulayın. Havlunun nemlenmemesi için havlunun içine 2.bir havlu ya da bez yerleştirin. 2. Havluyla ya da bezle bebeğinizin kulak arkalarını, boyun kıvrımlarını, boğumlarını kurulayın. Sonra altından 2. Havluyu ya da bezi çekip, havluya bebeği güzelce sarın. Bebeğin saçları ince olduğu için çabuk kurur. Sakın saç kurutma makinesi kullanmayın.
Banyo sonra bebeğinize uygun kremler sürebilirsiniz.Bebeğinize pişik kremini ve bebek vücut losyonunu sürün. Daha sonra bebeğinizin altını bezleyip, kıyafetlerini giydirin. Saçlarını tarayın ve tırnaklarını onlar için üretilmiş olan tırnak makasıyla tırnakları uzunsa kesin.
Tüm bu detayları dikkate aldınız takdirde, bebeğinize yaptıracağınız banyonun keyfini çıkarabilirsiniz. Ve banyo zamanınızın rahatlatıcı bir rutin olmasını sağlayabilirsiniz.